Jos erityisherkkä mä oisin pt. 1

Olin päättänyt viimein kirjoittaa persoonallisuustyypeistä, joita sivusin käsitellessäni lapseni temperamenttia. Sitten Facebookin algoritmisekoilu tapahtui, prokrastinoin lukemalla erityisherkkyyttä käsittelevää blogia ja päätinkin uuteen aiheeseen tarttumalla välttää persoonallisuuden mörköaihetta jälleen kerran.

Puhun algoritmisekoilusta, koska lukemani blogiteksti on nimeltään Elätkö erityisherkän miehen kanssa? Huomioi nämä kymmenen seikkaa! Olen toki lukenut erityisherkkyydestä sitä sun tätä – siitä on kuitenkin vierähtänyt useampi vuosi. Lisäksi olen – kuten olen tainnut banderollia heilutellen mainostaa – sinkku. Facebookin olisi siis odottanut tarjoavan nyt vähintään vinkkejä, mitä erityisherkän pitää huomioida deittaillessaan.

Blogi oli siis kuitenkin kiinnostava ja otsikkokin tavallaan sopiva: Miksi vinkit erityisherkän miehen kanssa seurustelemisesta eivät sopisi erityisherkän naisen tapailemiseen? Päädyin siis itsekin sivustolle hakemaan vinkkejä, miten itseäni pitäisi deittailla, jotta en ahdistuisi. Tästä lähti käyntiin monta ajatusjuonnetta.

Mitä se semmoinen on?

Wikipediaa lainatakseni erityisherkkyys on synnynnäinen hermostollinen ominaisuus: Erityisherkän hermosto käsittelee aistitietoa muita laajemmin ja syvällisemmin, minkä seurauksena hän reagoi muita herkemmin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin.

Määritelmässä on mielestäni aukkoja enkä oikein pidä siitä. Ominaisuus on epämääräinen käsite, hermostollisuuskin kuulostaa erikoiselta ja mitä oikeastaan tarkoittaa reagoiminen?

Kun erityisherkkyyden määritelmää lukee Wikipedian englanninkielisestä artikkelista (itselläni ei valitettavasti ole käsillä aihetta käsittelevää kirjaa), määritelmä paranee jo huomattavasti. Artikkelissa puhutaan nimittäin mahdollisuudesta käsittää erityisherkkyys persoonallisuuspiirteenä tai osana persoonallisuutta.

Koska minun ”erityisherkkyyttäni” voidaan selittää sekä erityisherkkyyden käsitteellä että persoonallisuustyypilläni, pidän tästä persoonallisuuteen viittaavasta määritelmästä. Koska määritelmän mukaan erityisherkkyys ja persoonallisuus nivoutuvat yhteen – jopa pohjimmiltaan ovat sama asia – vältän itse joutumasta määrittelemään, mikä outoudessani on erityisherkkyyttä ja mikä persoonallisuutta.

Löysin myös viittauksen Jerome Kaganin temperamenttitutkimuksiin (sekundaariviittaus, oh nou!), joissa erityisherkkyyttä on tutkittu estyneisyytenä HSP:n eli Suomen Erityisherkät Ry:n kertoman mukaan. Sama sekundaarilähde kertoo, että Elaine Aron on kuvannut erityisherkkyyttä myös toimintastrategiana, johon kuuluu reflektointi eli etu- ja jälkikäteispohdinnat.

Kaganin ja Aronin huomiot kiinnittivät oman huomioni uskottavina tapoina lähestyä erityisherkkyyttä – asiaa auttoi myös se, että olen lukenut Kagania. Molempien kuvaus sopii omalle kohdalleni erittäin hyvin: Olen tanssimiseen liittyen maininnut seipäästä siellä jossain. Samoin olen pohdiskellut itsekseni omaa ristiriitaista outouttani (varautunut, estynyt, helposti innostuva ja toimeen ryhtyvä, kuitenkin myös  epäimpulsiivinen, suunnitteleva, asioita vatvova ja niin edelleen). Jo ennen tätä viimepäiväistä lukusessiota olin tullut siihen lopputulokseen, että kyse on ikään kuin toimintatavoista, joita en pysty purkamaan.

Ainakin jossakin tulevassa kirjoituksessa käsittelen omaa outouttani erityisherkkyyden kautta. Kiitos näiden määritelmien, se on mielestäni perusteltua.

Jos erityisherkkyys kiinnostaa enemmän, siitä löytyy lisätietoa muun muassa täältä. Varsinkin HSP:än tutkimustaustaa käsittelevässä osuudessa on mielenkiintoisia tutkielmalinkkejä, joihin aion itse tutustua paremmalla ajalla.

Mikä siinä karsastuttaa?

Vaikka kaiken lukemani ja tekemieni testien perusteella (muun muassa tämä englanninkielinen testi) olen erityisherkkä, karsastan käyttää erityisherkkä-käsitettä – niin yleensä kuin myös kuvaamaan itseäni.

Tärkein syistä liittyy muutaman vuoden takaisiin tapahtumiin. Olin juuri tutustunut aiheeseen ensimmäisen kerran ja otin asian puheeksi silloisen psykologiystäväni kanssa. Keskustelua ei syntynyt. Ystäväni mukaan ei ole mitään erityisherkkyyttä tai erityisherkkiä ihmisiä – käsite on kuulemma pelkkää humpuukia. Yritin samaa keskustelunavausta toisen ystävän kanssa samalla lopputuloksella: erityisherkkyys on muotikäsite ja ”kaikki on nykyään erityisherkkiä”.

Ei siis varmasti ole ihme, että vierastan käsitettä tahtomattani, olenhan kohdannut tietoisuuden lisääntymisen kääntöpuolen näin konkreettisesti. Uskon kuitenkin, ettei moni oikeasti tiedä, miten laaja käsite erityisherkkyys on, mitä sillä tarkoitetaan tai että siitä on monia muotoja:  fyysistä, sosiaalista, psyykkistä ja niiden sekoituksia.

Toinen tärkeä syy käsitteen välttelyyn on erityisherkkyys sanana – aivan kaamea. Varmasti jostakin löytyy laajempi ja analyyttisempi pohdinta sanan heikkouksista. Omassa mielessäni se kuitenkin assosioituu sanoihin ”erityinen” ja ”nynny”, joihin on vaikea samaistua. Ei sillä, että minua haittaisi olla kumpaakaan – aivan varmasti olen jonkun mielestä vähän spesiaali ja jossakin mielessä nyhverö.

Sana erityisherkkä kuitenkin kuulostaa hieman omahyväiseltä enkä halua olla omahyväinen. Sitä paitsi vaikka monet asiat rasittavat minua, en siitä huolimatta koe itseäni heikoksi tai herkäksi – kestän hammasta purren melkein mitä tahansa mitään ulospäin näyttämättä kiitos raudanlujan tahdonvoiman. Joissakin asioissa uskallan väittää olevani jopa vahva ja voimakas, vaikka se paljon monesti vaatiikin. Tätä epäsuhtaa on vaikea sulattaa.

Sitten tietysti vielä määritelmäongelma, josta puhuin alussa. Varsinkin lainaamassani määritelmässä (ja monissa samankaltaisissa määritelmissä) minua häiritsee se, että niissä sanotaan erityisherkän reagoivan ärsykkeisiin kertomatta, mitä tämä reagoiminen voi olla. Näin saa helposti käsityksen, että erityisherkkä hyvin aktiivisella toiminnalla vastaa ärsykkeeseen – esimerkiksi poistaa sen väkivalloin. Näin ei kuitenkaan useinkaan ole.

Persoonallisuuden tapaan tämä aihe osoittautui yllättävän laajaksi ja jouduin pilkkomaan tekstiä. Tässä kuitenkin ensimmäiset mietintöni aiheesta. Seuraavaksi (tai joskus myöhemmin) käsittelen erityisherkkyyden ja persoonallisuuden suhdetta ja pohdiskelen omaa ”herkistelyäni”.

 

Mainokset

One thought on “Jos erityisherkkä mä oisin pt. 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s